YANG TERKINI

Wanita Amalkan Diet Ekstrim & Ubat Kurus Turun 18kg Sebulan , Akhirnya MAUT!

Wanita Amalkan Diet Ekstrim & Ubat Kurus Turun 18kg Sebulan , Akhirnya MAUT!

Tuan Bob Tahar berkongsi mengenai kisah benar seorang wanita yang menemui ajal akibat mengamalkan diet yang ekstrim dan pengambilan ubat kurus. Semoga menjadi pengajaran kepada orang ramai yang bercadang hendak menguruskan badan dengan cara sedemikian. Baca Lagi:

Bila diet tanpa ilmu dan terlampau cepat nak kurus.

Arwah ni ambil 400 kalori sahaja satu hari ditambah pulak dengan seller-seller yang promote ubat kurus.

Result…. dia lose 18kg sebulan… dan end up pengsan, hospitalized 8 hari… dan tewas.

Masyarakat still have this traditional believe untuk lose weight you kena restrict, limit dan skip meal… lebih bermasalah bila you put dateline untuk kurus dan dateline tu terlampau extreme…

Know your Daily Calories Requirement (DCR)… get your Basal Metabolic Rate (BMR) dan plan your meal and diet according to your DCR and BMR. The lowest healthiest recomended calories intake sehari for women 1200… Men 1500.

Saya selalu advice sometimes even warning orang yang makan below 1000 kalori perday… even kalau you tak sakit sekarang… in longterm you’ll get sick.

Tu belum lagi yang nak kurus dengan diet je… takmau exercise langsung… 😒😞


Berikut pula kisah wanita yang sama hasil perkongsian dari Tuan Muneer Othman:


KAJIAN KES CRASH DIET (INI KISAH BENAR)

Nadia (bukan nama sebenar) berusia 28 tahun. Beliau seorang wanita bekerjaya tetapi obese tahap 2 (bmi >35)

Beliau teruja dengan kejayaan rakan-rakan KDK yang telah berjaya mengurangkan berat badan dengan sihat.

Namun begitu baru-baru ini Nadia ditemui oleh keluarga dalam keadaan tidak sedarkan diri di rumah sewanya dan dibawa ke sebuah pusat rawatan (Hospital) semenanjung Malaysia.

Menurut pegawai perubatan yang merawat Nadia, beliau mengalami mulnutrion akibat pengamalan cara diet yg salah iaitu crash diet. Maklumat awal mendapati Nadia hanya mengambil 300 – 400 kalori sàhaja sehari dan kurang minum air.

Maklumat terkini yang diperolehi pegawai perubatan mengesahkan Nadia mengalami kegagalan ginjal dan fungsi hati (Kidney failure with liver problem).

Admin tiada maklumat lanjut tentang amalan pemakanan dan workout yang diamalkan oleh Nadia. (Etika Kerahsiaan Doktor-Pesakit)

Jadi tak tau adakah beliau memang ahli KDK yang mengamalkan crash diet atau diet ikut-ikutan.. macam dulu tu ada diet biskut, diet air suam dll.

Agak memeranjatkan apabila beliau mengatakan ada membeli UBAT KURUS daripada ahli KDK.

ADMIN ingin menasihat semua ahli KDK. TOLONG jauhi CRASH DIET dan UBAT KURUS. Puas dah admin berleter pasal BMR, DCR, intake, deficit, surplus, kalori seimbang, crash diet.

Anda tak ikut amalan baik, anda sakit, anda kaitkan KDK. Please be responsible to yourself. Tak perlu kaitkan KDK atas kecuaian ANDA sendiri.

AHLI KDK jangan pula ambil kesempatan untuk jual UBAT KURUS dan cuci tangan.. ADMIN sedang mengenalpasti penjual ubat kurus dalam KDK.. Mohon siapa-siapa yang pernah mendapat piyem tentang UBAT KURUS untuk laporkan kepada mana-mana ADMIN.

p/s: Please guy kalau nak kurus tak salah tapi biarlah dengan cara yang betul dan sihat ok? biar lambat asal selamat .

tags: maut akibat diet ekstrim, diet ekstrim, makan ubat kurus, pil kurus, turun 18kg sebulan

No comments