SEDIH KOT - Inilah Dosa - Dosa Dr Mohammand Mursi Yang Dibenci Rakyat

Apa nak jadi nih!

Jatuh sudah Morsi. Beliau hanya dapat memerintah  tak sampai sepenggal. Kami Hairan dengan Orang Mesir ni. Jika dengan Mubarak mereka boleh bertahan bertahun - tahun tetapi dengan Dr Mursi, tiada hormat dan belas kasihan.

Adakah Ini DOSA  -DOSA MURSI Yang ditolak Rakyat Mesir?1. Dosa Mursi itu adalah kerana dia boleh mengantarkan Mesir dalam setahun ke arah kemajuan. Yang dulu zaman mubarak gandum hanya boleh dihasilkan dalam negeri sebanyak 20% paling banyak, sekarang sudah melampai 60%. Dulu perlu mengimport ke Amerika, sekarang Mursi mengimport dari negara yang dia inginkan, yang lebih menguntungkan rakyat. Keadaan ini dapat menjimatkan belanja negara sampai jutaan dollar pertahun sekaligus meningkatkan ekonomi petani.

2. Dosa Mursi adalah kerana membangunkan terusan Suez menjadi pasaran bebas dunia. Yang dulu di zaman mubarak hanya menghasilkan wang sebanyak 5.6 bilion dollar pertahun, akan meningkat 100 bilion dollar pertahun.

3. Dosa Mursi adalah menaikkan gaji PNS dan pesara sebanyak 200% lebih, sementara harga-harga barang boleh dipertahankan tidak naik, sehingga PNS jadi lebih makmur.

4. Dosa Mursi adalah membina kilang samsung terbesar di Arab di wilayah Bani Suwef, sehingga harga barang elektronik menjadi murah.

5. Dosa Mursi adalah membuat kilang kereta sendiri sehingga untuk tahun-tahun ke depan tidak perlu lagi mengimport kereta.

6. Dosa Mursi adalah membuat kilang senjata sendiri sehingga tidak perlu lagi mengimport senjata-senjata rongsokan dari Amerika.

7. Dosa Mursi adalah membuat kilang Innar (sejenis tablet / ipad), sehingga seluruh rakyat nanti boleh merasai enaknya memakai barang elektronik bermutu dengan harga yang berpatutan. Anak-anak sekolah boleh belajar pakai alat canggih.

8. Dosa Mursi adalah mampu mempertahankan, bahkan menambah rizab pertukaran asing Mesir yang sebelumnya sudah di ambang kebankrapan.

9. Dosa Mursi terbesar adalah dia selalu solat berjemaah di masjid, hafal al Qur'an, selalu tahajjud dan sabar terhadap segala caci maki.

10. Dosa Mursi adalah menyokong perjuangan Palestin, Syria dan Myanmar.

11. Dosa Mursi yang tidak kalah parahnya mengeluarkan Mesir dari kuasa tentera dalam 40 hari, di mana Erdogan perlukan bertahun-tahun untuk melakukan itu.

12. Dosa Mursi meningkatkan harga diri negara Mesir di hadapan negara Arab lain bahkan dunia. Hingga Mesir jadi negara yang dipandang dunia.

13. Dosa Mursi adalah berusaha membangunkan tenaga nuklear dan tenaga matahari sebagai tenaga alternatif di Mesir.

14. Dosa Mursi adalah kerana dia mampu menarik pelabur luar negeri dan mempertahankan kepercayaan asing di Mesir.

15. Dosa Mursi adalah membuka kembali jalan darat antara Mesir dan Sudan sehingga kerja sama dalam bidang ekonomi kedua-dua negara akan meningkat.

16. Dosa Mursi adalah mampu membuka lapangan kerja baru untuk 600 ribu lebih orang pengangguran.

17. Dosa Mursi adalah berusaha mengembalikan harta yang dibawa lari ke luar negeri oleh Husni Mubarak dan minions.

18. Dosa Mursi adalah menegakkan kehakiman yang sebenarnya.

HairanBlog - Rakyat Mesir semamangnya tidak sehaluan dengan tompok pemerintahan Dr Mursi. Dan juga mungkin terselitnya agen - agen penghasut sehingga 'Arab Spring' ini berjaya menggulingkan Mursi. Apa yang penting sekarang adalah berdoa agar Mesir tidak dijajah oleh kaum - kaum yang dilaknat Allah SWT.

Sumber: KoleksiCeritaBest melalui BanKAmi

Post a Comment

3 Comments

  1. biasalah tuhh..yang ade je tak kena..

    ReplyDelete
  2. Itulah masalahnya apabila pembangkang hanya tahu MEMBANGKANG..

    ReplyDelete
  3. mana-mana pejuang Islam tak di senangi, kerana Islam itu Benar, ramai manusia tak suka kebenaran sebab boleh buat banyak dosa dan projek pembodohan berterusan.

    ReplyDelete