TERPEGUN KOT - Sungai Yang Tersembunyi Di Dalam Dasar Laut (7 Gambar)

Subhanallah cantiknya!

TERPEGUN KOT - Sungai Yang Tersembunyi Di Dalam Dasar Laut | Apa yang korang lihat ini seolah-olah mustahil untuk digambarkan, tetapi gambar-gambar yang diambil oleh Anatoly Beloshchin ini menceritakan sebuah kisah sungai tersembunyi di dalam Semenanjung Yucatan Mexico yang dipanggil Cenote Angelita atau "Little Angel".

Sebenarnya sungai ini adalah satu ilusi hasil daripada fenomena yang dipanggil halocline, di mana air dengan tahap yang berbeza takat kemasinan membentuk lapisan kerana mengalami perubahan dalam ketumpatan. Menurut Beloshchin, Cenote Angelita terdiri daripada air tawar sehingga kira-kira 29 meter apabila ia beralih ke lapisan 1-meter hidrogen sulfida, dan selepas itu bahagian bawah gua keseluruhan dipenuhi dengan air masin dari 30 hingga 60 meter. Jadi, realiti "sungai" sebenarnya hanya lapisan tebal air masin yang berada di bahagian bawah gua.
HairanBlog - Laut sangat misteri bagi kami kerana ia terlalu luas dan pastinya banyak benda yang tak dapat dirungkaikan oleh manusia.

Sumber: KoleksiCeritaBest melalui ThisIsColossal

Post a comment

9 Comments

 1. subhanallah. kekuasaan allah terlalu agung dan tak mungkin dapat ditandingi oleh sesiapa

  ReplyDelete
 2. terasa nak berenang plak kt situ..

  ReplyDelete
 3. Amazing... ciptaan Allah yang tak pernah terfikir dik akal.

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul tu kak..terkejut jugak tgk dlm laut ader sungai..

   Delete
 4. tkut je tgk...cm dlm citer seram...
  tp ini semua mmg oseeemmmmmm :D

  ReplyDelete
 5. fuhhh... biar betik. sungai kt dasar.

  ReplyDelete