COOL KOT - Kedai Runcit Maya Pertama Dunia Di Korea? (6 Gambar)

Wow! This is future!

COOL KOT - Kedai Runcit Maya Pertama Dunia Di Korea? | Sebuah peruncit utama Korea Selatan telah membuka kedai maya pertama di dunia menjurus kepada pengguna telefon pintar, dengan cara membeli secara mengimbas kod bar produk yang dipaparkan di stesen kereta api bawah tanah Seoul. Homeplus, rantai diskaun kedua terbesar di negara ini, menawarkan 500 barangan termasuk makanan, elektronik, bekalan pejabat dan kelengkapan di "kedai" yang terletak di stesen Seolleung.

Tujuh tiang dan enam pintu skrin platform telah ditampal dengan imej rak kedai saiz sebenar dipenuhi dengan barang-barang - seperti susu, epal, beg beras atau sekolah beg galas - yang masing-masing mempunyai kod bar kecil tersendiri. Pembeli memuat turun aplikasi yang berkaitan pada telefon pintar mereka dan membuat pembelian dengan mengambil gambar-gambar kod bar.
"Anda boleh membuat pesanan sewaktu anda pergi ke tempat kerja pada waktu pagi dan barangan anda telah sampai di rumah apabila anda pulang ke rumah pada waktu malam," kata seorang jurucakap Homeplus.
Malah, pengguna tidak perlu berada berhampiran kedai maya. Sebagai contoh, jika anda mahu untuk membuat pesanan air yang telah habis diminum, anda tidak perlu  pergi ke kedai maya yang terletak di stesen kereta api bawah tanah Seoul . Anda hanya perlu mengimbas kod bar botol dengan app Homeplus itu. Produk tersebut kemudiannya akan dihantar ke rumah / pejabat.



HairanBlog - Di Korea, nak beli tiket kapal terbang pun pakai mesin ATM je. Sekarang nak beli barangan runcit pakai bar kode, kemudian barang sampai rumah. Malaysia boleh sampai ke tahap ini ke?

Post a comment

5 Comments

 1. pergh canggih seh!

  ReplyDelete
 2. teknologi jepun sentiasa 20 tahun di depan kita

  ReplyDelete
 3. korea internet dia pon dah capai 1 gb atau dah lebih persecond kita adess....

  ReplyDelete
 4. Tesco kat malaysia ni dah pun ngikut jejak langkah ni

  ReplyDelete
 5. KEDI DI MALAYSIA ADALAH YG TERCANGGIH DI DUNIA...MENDAHULUI JEPUN DAN KOREA DAN SINGAPURA 50 TAHUN

  ReplyDelete