FAKTA KOT - Contoh Penggunaan Kalimah Allah Dalam Kitab Bible Versi Bahasa Melayu

Bunyi pun dah lain macam. Bahaya.

FAKTA KOT - Contoh Penggunaan Kalimah Allah Dalam Kitab Bible Versi Bahasa Melayu | Di laman sosial baru - baru ini sudah mula tersebar petikan kandungan Bible berbahasa Melayu dengan beberapa bahagian kalimah Allah digunakan di dalamnya. Dalam beberapa ayat Bible itu, disifatkan sebagai ‘Allah’ itu menurunkan anaknya yang jelas dalam Islam bahawa Allah SWT itu tidak beranak dan tidak diperanakkan.

Dalam petikan ini, ia memetik bahagian Yohanes verse ke 16 dan 17 yang mengandungi penerangan berkenaan ‘Allah’ dan anaknya jelas digunakan dalam konteks agama Kristian. Jika Bible ini dibaca oleh pelajar sekolah menengah atau rendah beragama Islam tanpa didikan atau peringatan daripada guru agama atau keluarga, mereka akan mudah terpedaya sekaligus terpengaruh dengan ideologi Kristianiti.Secara tidak langsung, kita boleh mengetahui apakah niat sebenar di sebalik keinginan mereka yang hendak sangat menggunakan kalimah Allah dalam Bible dan dicetak pula dalam Bahasa Melayu. Jika Bible menggunakan kalimah ‘Allah’ dan dicetak dalam Bahasa Inggeris, umat Islam Melayu tidak akan mengambil kisah kerana ketidakfahaman dan jelas ayatnya terpesong.

Lebih-lebih lagi apabila menceritakan kononnya  Allah ada anak yang dinamakan sebagai ‘Son’. Tetapi, jika mereka cetak Bible dengan Bahasa Melayu dan disertakan dengan kalimah Allah, kedengarannya begitu dekat dengan rakyat berbangsa Melayu dan beragama Islam kerana Tuhan dalam agama Islam ialah Allah SWT yang satu.

Dengan majoriti penduduk di Malaysia adalah berbangsa Melayu, jadi lebih mudah Kristian itu disebarkan kepada orang Melayu beragama Islam jika ia dicetak dalam Bahasa Melayu dan ada kalimah ‘Allah’ di dalamnya.

HairanBlog - Perlu diingat, penyebaran agama bukan bermula dari kandungan ajaran dan ritualnya, sebaliknya ia akan bermula daripada menanam kefahaman mengenai ideologinya kemudian baru agamanya.

Sumber: KoleksiCeritaBest melalui MyNewsHub


Post a comment

2 Comments

  1. Salah satu petanda kiamat ialah fitnah yang berleluasa.
    - Ajaran Syiah, agama sesat dan penggunaan kalimah Allah dlm Bible sudah menunjukkan fitnah secara terang-terang terhadap agama Islam. Terdetik didalam kepala, Dajjal dah betul-betul muncul agaknya. Wallahu alam.

    ReplyDelete
  2. di Sarawak, ramai kristian yang memeluk Islam kerana penggunaan kalimah Allah dalam bible..

    ReplyDelete