TERKINI KOT - Tamatlah Khidmat Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim Sebagai Menteri Besar Selangor Petang Ini

He's true hero..siapa yang tahu kisah beliau dengan Tun Mahathir dapatkan Guthrie dari Kerajaan Inggeris dulu..


Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dijangka akan meninggalkan pejabatnya di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) kira-kira pukul empat petang ini sekaligus mengakhiri khidmatnya sebagai Menteri Besar Selangor.

Kenyataan itu adalah memetik sumber dalaman pejabat Menteri Besar sendiri yang memaklumkan mengenai perkara tersebut.

Difahamkan Abdul Khalid akan hadir ke pejabatnya buat kali terakhir hari ini untuk meraikan perpisahannya bersama kakitangan di pejabatnya.

Abdul Khalid juga dimaklumkan akan berangkat ke luar negara dan berkemungkinan besar tidak akan menghadiri Majlis Istiadat Angkat Sumpah Menteri Besar Selangor baru yang akan berlangsung Selasa ini di Istana Alam Shah, Klang.

Calon yang bakal menggantikan posisi Abdul Khalid masih menjadi tanda tanya sehingga hari ini dengan pelbagai spekulasi muncul berhubung jawatan itu.

Istiadat Angkat Sumpah Jawatan Menteri Besar Selangor akan diadakan pada esok di Balairong Seri, Istana Alam Shah, Klang, pada 10 pagi.

Beliau turut dijadualkan mengadakan sidang akhbar berkaitan krisis jawatan Menteri Besar Selangor pukul 4 petang ini.

Abdul Khalid yang ditemui di lobi Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor ketika memasuki pejabatnya menyatakan demikian kepada pihak media berhubung perkara tersebut.

Abdul Khalid tiba serentak dengan Exco Pendidikan dan Pendidikan Tinggi, Pembangunan Modal Insan, Dr. Halimah Ali di Bangunan SUK pada pukul 9.10 pagi.

Beliau yang bersut kemas berwarna gelap kelihatan bersahaja dan tersenyum ketika diekori oleh media yang menunggu seawal pukul 8.30 pagi.

Abdul Khalid turut mempamerkan sikap `sporting’ dengan menunjukkan isyarat bagus apabila jurugambar meminta beliau berbuat demikian.

Pejabat Istana Selangor sudah mengedarkan jemputan itu kepada pembesar istana, wakil rakyat, penghulu, serta pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK).

Namun begitu, sumber itu enggan mendedahkan individu yang akan dilantik Sultan Selangor sehingga majlis istiadat berlangsung.

Sementara itu menurut beberapa sumber Timbalan presiden PKR Azmin Ali dijangka mengangkat sumpah esok sebagai menteri besar Selangor yang baharu.

Azmin turut dikatakan akan mengadakan sidang media sejurus selepas majlis angkat sumpah.

Beliau juga dijangka akan menemui beberapa pemimpin parti dan pemimpin tempatan esok.

Sumber-sumber dari pejabat menteri besar menyatakan maklumat itu telah mereka diterima, namun masih menunggu hebahan rasmi.

Pihak istana pula dijangka mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung pemilihan Azmin hari ini.

Satu lagi sumber PKR memberitahu Azmin hari ini mengadakan perbincangan dengan ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memberikan taklimat dan mendapatkan “restu” akhir dari beliau dan presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Sejak Khamis lalu, PKR setiap hari mengeluarkan kenyataan bahawa parti itu masih meletakkan Dr Wan Azizah sebagai calon tunggal jawatan itu.

Setiausaha agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail menyatakan laporan bahawa Anwar bersetuju memberi laluan kepada Azmin sebagai “tidak tepat”.

Beliau menjawab spekulasi media bahawa istana memilih Azmin sebagai menteri besar – sekaligus menyelesaikan penantian lebih dua bulan mengenai pengganti Khalid.

Difahamkan bahawa Azmin sebelum ini telah mengadakan pertemuan dengan Anwar secara peribadi untuk membincangkan hal itu dan mengelak salah faham antara mereka.

Bagaimanapun butir perbincangan peribadi masih lagi tidak dapat didedahkan lagi buat masa ini.

Naib presiden PKR Tian Chua malam tadi menegaskan calon kedua harus mendapat restu dan sokongan parti.

“PKR berdiri teguh di belakang Dr Wan Azizah sebagai pilihan MB kami. Mana-mana nama lain yang dicadangkan, perlu datang dan disokong parti,” kata beliau.”Saya secara khususnya berkata Pakatan Rakyat terbuka untuk menimbangkan pilihan main termasuk Azmin Ali, asalkan proses konsultasi dijalankan.

Chua mengulas demikian sewaktu menafikan laporan The Star yang memetik beliau sebagai berkata ‘Azmin tiada sokongan PKR’.

Sumber: SuaraTV

Post a comment

0 Comments