#DUKE - Mufti Perlis Tidak Setuju DUKE Beri Ceramah Kerana Sering Keluarkan Riwayat Palsu?

Pencerahan please!


Baru - baru ini heboh di laman sosial tentang gambar sepucuk surat rasmi yang ditandatangani oleh Mufti Perlis Prof Madya Dato Dr Asri Zainal Abidin yang dikatakan tidak bersetuju dengan pemilihan Ustaz Dato Kazim Elias sebagai ahli panel Forum Perdana Hal Ehwal Islam kerana didakwa sering mengeluarkan riwayat-riwayat palsu.

Forum perdana tersebut akan diadakan sempena keputeraan DYMM Tuanku Raja Perlis ke-72 dan juga sempena ulang tahun ke-69 RTM.


Berhubung dengan penyebaran tersebut Dr. Asri telah tampil menjelaskan perkara tersebut dan beliau tidak menafikan tentang kesahihan surat itu.


Menurut beliau ada pihak menyebarkan surat rasmi dalaman Jabatan Mufti Perlis ke pihak pengurusan satu forum sempena Keputeraan DYMM Raja Perlis yang Jabatan Mufti merupakan pihak yang terlibat sama dalam penganjuran.

Berikut penjelasannya.

1.Surat tersebut menyatakan pihak Jabatan Mufti tidak bersetuju pemilihan panel tertentu atas alasan riwayat-riwayat palsu yang pernah disebarkan. Ini selaras dengan kehendak keilmuan dan masyarakat sendiri untuk memastikan kesahihan riwayat.

2. Surat itu TIDAK menyebut penceramah berkenaan dihalang berceramah di Perlis tetapi menyatakan tidak bersetuju untuk menjadi panel forum berkenaan yang bersempena Keputeraan DYMM Raja Perlis.

3. Ia adalah surat dalaman pentadbiran yang Jabatan Mufti merupakan JK Penganjur. Maka, penyebarannya tidak sepatutnya berlaku.

4. Oleh kerana surat itu telah tersebar dan ramai bertanya bukti, maka di sini disertakan satu salinan muka surat buku pihak berkenaan. Gambar Bawah


Bagaimanpun jawapan dari Ustad Kazim masih belum diperolehi hanya sedikit maklum balas dari Sinar Harian apabila DUKE memberitahu bahawa ayat yang digunakan adalah kiasan dan bertujuan untuk menyenangkan penyampaian ceramah - ceramah beliau untuk orang - orang kampung.

#HairanBlog - Semoga isu ini dapat ditangani dengan baik tanpa sebarang perbalahan.

Post a comment

0 Comments