BR1M 2016 - Pemberian BR1M Lebih Tinggi Mulai Tahun Depan?

Syukur duit BR1M makin naik...

BR1M 2016 - Pemberian BR1M Lebih Tinggi Mulai Tahun Depan

IPOH - Kerajaan masih berupaya untuk membuat pembayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) untuk tahun ini, malah akan menambah nilai bantuan bermula tahun hadapan untuk semua peringkat penerima berpandukan kepada kedudukan kewangan semasa negara.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, berkata kerajaan menambah jumlah bantuan itu bagi membantu rakyat menampung kos sara hidup yang semakin meningkat. Katanya ;-
Pendapatan negara dijangka tidak meningkat tinggi, tetapi memadai bagi kerajaan menggunakannya untuk mentadbir dan perbelanjaan pembangunan negara.

Kita akan beri tumpuan kepada perbelanjaan yang lebih utama dan ini termasuklah BR1M, katanya ditemui selepas Program Mengimarahkan Perpustakaan 1Malaysia Briged Utara Pasukan Gerakan Am (PGA) Ulu Kinta, di sini, hari ini.
Husni berkata, golongan berpendapatan paling rendah akan menerima penambahan bayaran paling tinggi bagi membantu mereka menghadapi bebanan berikutan kenaikan kos sara hidup yang tinggi.

Perkara ini akan diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam Belanjawan 2016 pada 23 Oktober ini, katanya.

Sumber : Berita Harian

Post a comment

0 Comments