COOL - Inikah Jam Rekaan Ahmed Mohamed, Budak 14 Tahun Yang Ditahan Polis?

#IStandWithAhmed

Selepas berita penahanan seorang pelajar Muslim, Ahmed Mohamed yang ditahan polis kerana disangka membawa bom ke sekolah, ramai yang teringin untuk melihat jam buatan pelajar tersebut. Kami pun hairan dan mahu lihat.

Jadi inilah jam buatan Ahmed Mohamed yang tak nampak macam bom langsung. Melainkan anda tidak pernah lihat bom mungkin anda pun akan menyangka ini sebuah bom. Tapi kami pasti pelajar kemahiran tahu ini bukan sebuah bom.

#IStandWith Ahmed

Jam buatan Ahmed ini sangat simple tapi kami salute dengan kebolehan budak berusia 14 tahun yang mampu mencipta jam yang berfungsi.

Sekali pandang casing jam ini seperti diperbuat daripada kotak pensel. Di dalamnya terdapat bahagian bahagian elektronik yang dicantum untuk menjadikan jam ini berfungsi. Seperti yang anda dapat lihat terdapat skrin paparan, sebuah transformer untuk mengawal voltage, penyambung 9-volt sebagai backup bateri, board kawalan dengan butang untuk set jam, dan board utama untuk menyambung semua komponen menggunakan kabel ribbon.

Sebagai seorang budak yang baru berusia 14 tahun, Ahmed patut berbangga dengan ciptaanya. Ini adalah proses pembelajaran untuknya. Keinginan beliau untuk break things apart dan membinanya semula patut menjadi tauladan kepada kanak kanak lain supaya dapat mengembangkan kreativiti.

Namum malang bagi Ahmed kerana cikgu cikgunya tidak dapat memahami ciptaanya. Tetapi tidak mengapa. Disebalik yang berlaku ada hikmahnya. Ahmed kini dikenali dikalangan tech geek. Malah CEO Facebook, Mark Zuckerbeg juga mengenali beliau.

Kami berharap melalui kejadian ini, orang dewasa dapat delay judgement terhadap kebolehan dan kreativiti kanak kanak. Siapa tahu anak anak anda mungkin innovator berjaya pada masa suatu hari nanti. Kerjaya masa hadapan bergantung kepada bakat.

Post a comment

0 Comments