Palestine Sudah Tiada Dalam Peta Google Maps

Untuk makluman semua, Google Maps telah memadam nama negara Palestine dan digantikan dengan nama Israel didalam petanya. Kami agak terperanjat kerana apabila kami tidak dapat menjumpai langsung nama Palestine walhal nama - nama negara jiran masih lagi terpampang di Google Maps. Jika anda tidak percaya, cuba anda lihatnya sendiri di Google Maps.The Palestinian Journalists Front (PFJ)  menyelar Google untuk bergerak, menyatakan bahawa penyingkiran nama Palestin dari peta adalah satu usaha oleh "skim Israel untuk menubuhkan nama sebagai negeri yang sah untuk generasi akan datang" manakala menghapuskan Palestin selama-lamanya.

PFJ mendakwa langkah itu merupakan sebahagian daripada usaha untuk memutarbelitkan sejarah dan geografi "serta hak rakyat Palestin ke tanah air mereka," dan "cubaan gagal untuk mengganggu memori rakyat Palestin dan Arab."

PFJ menuntut bahawa Google membalikkan perubahan yang dibuat dalam permohonan peta, kerana langkah itu adalah "bertentangan dengan semua norma dan konvensyen antarabangsa."

Mari sama-sama kita Pray For Palestin!


tags: palestine, palestine map, google maps, peta palestine, negara israel, israel, maps, palestine google maps

Post a comment

0 Comments