Isu Pengguguran Kandungan Bagi Ibu DiJangkiti Virus Zika


Isu Pengguguran Kandungan Bagi Ibu DiJangkiti Virus Zika
Menteri Kesihatan, Datuk Seri S Subramaniam, berkata kerajaan perlu mendapatkan pandangan daripada semua mufti negeri atau kebangsaan berhubung keharusan menggugurkan kandungan dijangkiti virus zika sebelum boleh menyatakan pendirian.

Ini kerana mengikut undang-undang, pengguguran kandungan hanya boleh dibuat jika membahayakan kesihatan ibu, bukannya anak.

Hanya selepas satu keputusan bersama mengenai isu ini dicapai oleh semua mufti atau Majlis Fatwa Kebangsaan, kemudian baru kita boleh keluarkan garis panduan mengenai perkara ini

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Persidangan Kesihatan Saintifik Bersekutu ke-11 di sini, sebentar tadi.

Isu Pengguguran Kandungan Bagi Ibu DiJangkiti Virus Zika

Sementara itu, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan telah mengeluarkan kenyataan orang Islam boleh menggugurkan kandungan mereka yang didapati terdedah dengan risiko mikrosefali atau pertumbuhan otak terencat kerana dijangkiti virus zika.

Bagaimanapun, ia tertakluk kepada beberapa syarat iaitu janin belum mencapai usia 120 hari serta mendapat persetujuan ibu bapa selepas diberi kefahaman mengenai kesan virus berkenaan.

Sumber: Berita Harian

tags: isu pengguguran, pengguguran kandungan, ibu dijangkiti, virus zika, mufti, menteri kesihatan 

Post a Comment

0 Comments