10 Gambar Transgender Sebelum Vs Selepas

Apabila naluri tidak selaras dengan jantina, maka terjadilah konflik identiti bagi seseorang itu sehingga sanggup untuk mengubah kejadian tuhan menjadi transgender.

Penampilan mereka bertukar mengikut jantina yang diinginkan dan ada  diantara mereka yang sangup membuang alat kelamin. Dengan kecanggihan teknologi sekarang perubahan penampilan dari maskulin ke feminine atau sebaliknya tidaklah susah, semuanya boleh buat nak operate ataupun suntikan hormon. Megikut padangan dari segi medikal, mereka ini mempunyai masalah Gender Identity Disorder (GID) atau Gender Dysphoria.

Mari tengok gambar-gambar di bawah ini  yang membuat korang ternganga terbeliak mata tengok. Seriusly perubahan mereka ini sangat -sangat la mengejutkan. Macam lelaki dan perempuan sebenar.

1. Sona Avedian.
10 Gambar Transgender Sebelum Vs Selepas

Matthew mengalami transformasi besar setelah mengambil terapi hormon. Pria 33 tahun itu merubah diri menjadi Sona Avedian. Sebelumnya, ia pernah menikah dan mengangkat seorang anak perempuan. Saat ini tinggal di Austin, Texas.

2. Buck Angel.
10 Gambar Transgender Sebelum Vs Selepas

Ia merupakan sosok yang cukup dikenal di kalangan LGBT dunia. Perempuan yang mengubah diri sebagai laki-laki ini berjaya dalam dunia filem dewasa. Ia hidup dengan merahsiakan identitinya bertahun-tahun. Buck Angel pada 2007 menjadi pemenang Adult Video News Award ‘Transsexual Performer of the Year’. Saat ini ia menjadi advokat LGBT, dosen, pendidik, dan juga penulis.

3. Jenna Talackova.
10 Gambar Transgender Sebelum Vs Selepas

Jenna Talackova dikenali sebagai model dan artis TV Kanada yang mempunyai keperibadian yang menarik. Dia pernah menjadi finalis Miss Kanada namun pada akhirnya ditarik kelayakkannya atas sebab transeksual.

4. Thalita Zampirolli.
10 Gambar Transgender Sebelum Vs Selepas

Thalita Zampirolli adalah model transeksual dari Brasil. Thalita menjalani operasi ganti kelamin di Sao Paulo saat ulang tahunnya yang ke-18. Thalita yang kini berumur 24 tahun saat itu mendapat sokongan penuh keluarga. Bahkan operasinya saat itu  menggunakan dana dari neneknya.

5. Thomas Beatie.
10 Gambar Transgender Sebelum Vs Selepas

Thomas Beatie menjadi orang pertama di dunia yang disebut sebagai lelaki yang hamil. Dia dilahirkan sebagai perempuan dan bertahan dengan kelaminnya itu sampai pertengahan usia 20-an. Dia lalu memutuskan mengambil terapi hormon lelaki tetapi tetap mempunyai rahim sehingga masih boleh mempunyai anak. Saat ini dia mempunyai 3 anak yang dilahirkan sendiri.

6. Katastrophe.
10 Gambar Transgender Sebelum Vs Selepas

Roco Kayiatos yang dikenali dengan nama Katastrophe hidup di dunia hip-hop. Dia adalah seorang rapper dan produser musik di Amerika. Katastrophe menjadi mucisian hip-hop pertama yang terbuka dengan identiti seksualnya.

7. Balian Buschbaum.
10 Gambar Transgender Sebelum Vs Selepas

Balian Buschbaum lahir sebagai perempuan dengan nama Yvonne Buschbaum yang merupakan bekas atlet lompat galah perempuan di Jerman. Dia menjadi satu di antara dua atlet lompat galah terbaik di Jerman saat itu, namun langkahnya harus terhenti setelah cedera. Setelah itu, dia secara terbuka menyatakan keinginannya untuk ganti kelamin. Pada 2008 dia menjalani operasi untuk menjadi seorang lelaki.

8. April Ashley.
10 Gambar Transgender Sebelum Vs Selepas

April Ashley merupakan salah satu orang pertama yang melakukan operasi kelamin. Dia adalah seorang model dan pemilik sebuah restoran di England. Dilahirkan dengan nama George Jamieson, Dia menyebutkan dalam bukunya bahawa dirinya pernah diperkosa saat masih berumur 11 tahun. Pada usia 25 tahun, tepatnya pada Mei 1960, ia menjalani operasi ganti kelamin selama 7 jam dengan biaya mencapai 3000 pound saat itu. Operasi itu memberi efek nyeri dan rambut rontok, tapi operasi itu memberikan perubahan signifikan pada kehidupannya.

9. Karen Adell Scot.
10 Gambar Transgender Sebelum Vs Selepas

Gary Sconce, Seorang pensyarah berusia 56 tahun, mengejutkan semua mahasiswanya apabila mengumumkan dirinya bertransformasi menjadi perempuan bernama Karen Adell Scot. Pengalamannya mengajar selama 24 tahun membuatnya mendapatkan penghargaan sebagai pendidik terbaik. Risiko perubahan kelamin, dia kehilangan hubungan dengan isteri, anak, dan rakan gereja. Meski begitu, ternyata mahasiswa dan sesama rakan kerja menyokong pilihannya.

10. Loren Cameron.
10 Gambar Transgender Sebelum Vs Selepas

Loren Cameron adalah aktivis gender, penulis, dan jurufoto. Dia memilih untuk mengubah diri dari perempuan menjadi lelaki.


Walaupun banyak terjadi di negara luar gejala transgender ini tapi jangan ingat di Malaysia tiada transgender ini. Banyak juga transgender di Malaysia, Salah satunya adalah :

Safie Ilias

10 Gambar Transgender Sebelum Vs Selepas


Safie Ilias, berusia 22 tahun dan bergelar jutawan pada usia yang sangat muda iaitu semsa berumur 19 tahun. Penampilan seperti wanita siapa sangka sebenarnya dia seorang lelaki. Hidayah Allah datang tanpa diduga. Safie kemudian mengambil keputusan untuk kembali menjadi lelaki yang mana itulah diri sebenarnya yang sudah lama terkurung. Dia telah membuat keputusan untuk membuang implan payu daranya dan menjadi seorang lelaki normal. Setiap perubahan pasti ada ujiannya dan memerlukan kekuatan dan istiqomah. Malangnya baru-baru ini, Safie membuat pengumman mengemparkan di laman sosialnya untuk menjadi wanita semula kerana penat dengan kata-kata orang ramai mengenainya. Semoga di beri hidayah.


tags: trangender sebelum selepas, transgender, transeksual, safie ilias, hollywwod


Post a Comment

0 Comments