Netizen Tidak Puas Hati Banyak Lagu Bagus Gagal Ke AJL 33

Netizen Tidak Puas Hati Lagu Bagus Gagal Ke AJL 33, Ini Penjelasan Juri

Senarai 12 lagu yang layak ke Anugerah Juara Lagu 33 (AJL33) telah pun diumumkan pada hari Jumaat minggu lalu. Namun, kali ini ramai yang tidak puas hati dengan pemilihan yang dibuat oleh juri kerana tiada sebuah band yang berjaya mara ke pentas separuh akhir  dan banyak lagu bagus gagal ke anugerah berprestij tersebut.

Netizen Tidak Puas Hati Lagu Bagus Gagal Ke AJL 33, Ini Penjelasan Juri

Antara yang hangat diperkatakan adalah lagu Layar nyanyian Dayang Nurfaizah, karya yang bagus tetapi masih tidak dapat bersaing dengan baik. Pengarah muzik, Datuk Mokhzani Ismail yang juga ketua juri Separuh Akhir Muzik Muzik 33 menjelaskan lagu ciptaan Aubrey Suwito itu kurang nilai komersial.

Selain vokal dan karya itu, impak kepada pertandingan juga diambil kira. Contohnya lagu Dayang Layarlah Kembali adalah ciptaan yang bagus, namun ia sukar untuk diterima pendengar atau kurang nilai kormersil. Ia seperti lagu klasik yang mana tidak semua orang faham tapi ia karya yang bagus.

Mokhzani turut menjelaskan vokal serta penyampaian lagu berentak balada antara elemen yang diberikan perhatian.

Lagu balada terlalu banyak sebab tu juri kena buat penilaian dan pilih yang terbaik. Jadi sesebuah lagu itu dinilai secara keseluruhan daripada pelbagai sudut iaitu ciptaan melodi dan kreativiti. Lagu balada sangat sukar kerana kita dengar dari awal, klimak dan penutupnya.  Melodi adalah kunci utama pada sesebuah lagu balada.

Setiap 12 lagu yang dipilih ke AJL33  telah pun dinilai dan diberi peluang secara adil dari seluruh aspek. Keputusan telah dibuat dan kita hanya tunggu dan lihat siapa yang benar-benar menghargai peluang yang diberikan dan membuat persembahan memukau nanti.

Post a Comment

0 Comments