Hak Pekerja Muslim Untuk Solat di Tempat Kerja

Pagi ini heboh di media sosial tentang tularnya sebuah memo yang didakwa dikeluarkan oleh sebuah syarikat. Memo berkenaan menyatakan larangan kepada para pekerjanya untuk menunaikan solat kecuali pada waktu rehat sahaja.  Malah, sesiapa yang ingkar arahan tersebut akan dikenakan denda sebanyak RM500.00.

Tular Memo Sebuah Syarikat Didakwa Keluarkan Arahan Larang Pekerja Solat?
Pihak pengurusan ingin memaklumkan kepada semua pekerja bahawa tidak dibenarkan pergi solat ketika waktu bekerja kecuali pada waktu makan tengah hari sahaja.

Dengan serta-merta jika didapati melanggar arahan akan dikenakan denda sebanyak RM500.00 (Ringgit Malaysia: Lima Ratus Sahaja) Untuk setiap kali kesalahan. 

Pada tahun 2018, Kementerian Sumber Manusia telah melancarkan Garis Panduan Pelaksanaan Solat dalam waktu bekerja khusus untuk sektor swasta.

Ini Objektif Garis Panduan Pelaksaan Solat Dalam Waktu Kerja Menurut Kementerian Sumber Manusia

Jabatan Tenaga Kerja ada menerima aduan daripada pekerja yang beragama Islam dan persoalan daripada pihak majikan berkaitan pelaksanaan solat dalam waktu kerja yang antaranya termasuklah kebenaran menunaikan solat dalam waktu kerja, tempoh waktu menunaikan solat dan tempat yang khusus serta bersih untuk menunaikan solat. Kekurangan maklumat yang tepat telah menimbulkan salah faham antara majikan dan pekerja seterusnya menjejaskan suasana harmoni.

Objektif Garis Panduan ini bertujuan untuk memberi panduan dan penerangan kepada majikan dan pekerja bersabit kebenaran kepada pekerja untuk menunaikan solat dalam waktu kerja dan pada masa yang sama mematuhi peruntukan berkaitan waktu bekerja sebagaimana yang ditetapkan di bawah Akta Kerja 1955.

Waktu Kerja Di Bawah Seksyen 60A(1) Akta Kerja 1955

Seseorang pekerja tidak boleh bekerja:

1. Lebih daripada 5 jam berturut-turut tanpa diberikan rehat sekurang-kurangnya 30 minit;

2. Lebih daripada 8 jam dalam satu hari;

3. Melebihi tempoh masa 10 jam dalam satu hari (spread over period of 10 hours); dan

4. Lebih daripada 48 jam dalam satu minggu

Kebenaran Menunaikan Solat Dalam Waktu Kerja

Bagi melaksanakan langkah-langkah di bawah Garis Panduan ini pihak majikan hendaklah memberi pelepasan kepada pekerja yang beragama Islam untuk menunaikan solat bagi masa:

- Sekurang-kurangnya selama 20 minit bagi setiap waktu solat; dan
- Sekurang-kurangnya 1 jam 30 minit bagi solat Jumaat.
- Pelaksanaan kewajipan seseorang pekerja beragama Islam untuk menunaikan solat dalam waktu bekerja boleh diselaraskan oleh majikan mengikut kesesuaian waktu rehat seseorang pekerja.

Tular Memo Sebuah Syarikat Didakwa Keluarkan Arahan Larang Pekerja Solat?

Kemudahan Tempat Solat

Selain daripada pelepasan waktu untuk menunaikan solat, majikan juga perlu menyediakan kemudahan tempat untuk menunaikan solat di tempat kerja seperti berikut:

- Ruang khas tertutup dengan saiz yang bersesuaian, bersih, selesa dan berhampiran atau di persekitaran tempat bertugas;
- Ruang untuk menunaikan solat yang berasingan bagi pekerja lelaki dan pekerja wanita;
- Peralatan asas untuk menunaikan solat seperti sejadah/tikar/ alas lantai;
- Tempat mengambil wuduk yang berhampiran dengan ruang solat; dan
- Petunjuk arah kiblat yang disahkan oleh Jabatan-jabatan Mufti Negeri.
- Garis Panduan ini diharap dapat dilaksanakan sepenuhnya oleh semua majikan di negara ini bagi memastikan hubungan harmoni antara para pekerja dan para majikan di tempat kerja sentiasa dapat dipupuk dan dipelihara selain membantu memperkasa integriti dalam kalangan warga pekerja.

Sumber: siakapkeli dan Kementerian Sumber Manusia

Post a Comment

0 Comments